Hogy az adatokból üzlet szülessen

A külső adatforrások szerepe ..., amikor a tisztánlátás szó szerint is nagyon fontos.

2016. augusztus 10. 14:57 - Dr. Pach Ferenc Péter

Vagyis hogyan "mentsünk meg" egy 700 millió dolláros projektet?

A NASA Plutó-missziójában a New Horizons űrszonda 2015. júliusában, 9 év alatt, több mint 4 milliárd kilométer megtétele után érte el a törpebolygót, hogy arról nagy felbontású képeket készítsen és egyéb adatokat gyűjtsön.

 

A projekt sikerességéhez azonban (a 700 millió dolláron felül) szükség volt még olyan alapvető információra is, amely sem a projekt tervezésekor, sem az űrszonda elindításakor, de még az út legnagyobb részében sem állt rendelkezésre.

 

Mivel a Plutó Nap körüli pályájának csak egy kis része volt ismert az űrszonda elindításakor (egész egyszerűen azért, mert az 1930-as felfedezése óta eltelt évtizedek során a keringési idejének, a 248 évnek még csak kis hányada telt el, így nem volt elegendő mérési adat), ezért a találkozás helyének pontos meghatározása előre lehetetlen volt. Többféle lehetséges pálya ívet határoztak meg, egyet "becéloztak", de hogy melyik a valódi, az még kétséges volt.

 

Márpedig az űrszonda nagy sebessége miatt (a törpebolygóhoz képest relatív sebesség 14 km/s volt) a Plutóról a használható minőségű (megfelelően fókuszált) fotók elkészítése csakis úgy sikerülhetett ha helyes a szonda irányzéka, trajektóriája és az nem halad el túl messze a Plutótól (a felszínétől kb. 12000 km távolságra). Továbbá a találkozás előtti pillanatokban a Földtől való túl nagy távolság (több mint 7 milliárd km) miatt nem lett volna elegendő idő már a szonda pályájának korrekciójára sem (mert ilyen távolságból a rádiójelek több mint 4 óra alatt érik csak el a szondát). Így akár az egész projekt hiábavaló lehetett volna.

 

Mi volt hát a megoldás ez esetben?

 

A tervezett találkozás előtt (amikor tehát még reális esély volt egy esetlegesen szükséges pályakorrekcióra) külső adatforráshoz nyúltak, mégpedig egy obszervatórium több évtizedes, a Plutóról és "környezetéről" (adott rendszerességgel) készített (megfelelő számosságú és minőségű) felvételeit digitalizálták, és azokból egy sorozat-fevétel videót készítve meghatározhatták a Plutó valós pályájának a kérdéses szakaszát.

 

A projekt ezáltal sikeres lett, felbecsülhetetlen értékű információt nyert az emberiség a Plutóról (hozzájárulva, hogy a naprendszerünk kialakulásáról egyre bővebb információval rendelkezzünk). És a történet még nem ért véget, a szonda halad tovább a Kuiper övben és gyűjti, küldi az adatokat a további elemzésekhez...

 

A kisebb léptékű (mind költségvetésben, mind időtartamban) projektekben is legtöbb esetben elengedhetetlenül szükséges (volna), hogy rendelkezésünkre álljanak a belső adatforrások mellett a megfelelő külső adatforrások. Mennyire fókuszálunk és támaszkodunk a külső adatforrásokra? Hogyan integráljuk azokat a már meglévő és elemezni kívánt belső adatokkal?

 

A következő alkalommal egy sokkal inkább "földhöz ragadt" esettanulmányon keresztül részletesen bemutatom, miért nem elhanyagolhatóak a külső információk, s milyen összefüggés van a kimutatandó hatás és a külső adatforrás megfelelő használata között.

 

Addig is várom az ezzel kapcsolatos saját projekt tapasztalatokat, észrevételeket, kérdéseket!

 

(Források és további érdekes részletek: dokumentum film a misszióról, technikai részletek, a misszió honlapja, egyéb érdekességek a projektről, a benne résztvevőktől)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tritoo.blog.hu/api/trackback/id/tr5610116474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása