Hogy az adatokból üzlet szülessen

Jó munkát!

2017. január 27. 13:03 - Dr. Pach Ferenc Péter

Szól minden reggel buzdításként, amikor elköszönünk egymástól a munkába, iskolába menet. De mire is gondolunk, miközben ezt mondjuk?

 

"Mit jelent, hogy valaki jó munkát végez? Egyszerűen csak annyit, hogy kellő szakértelemmel teszi a dolgát? Esetleg abból áll, hogy hírnévhez és pénzhez juttat minket?" Teszi fel a kérdést Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet atyja, a boldogság és kreativitás egyik legismertebb kutatója. Jó munka című könyvének az alcíme: "Amikor a kiválóság és az etika találkozik". Hm...

 

Dolgozzon, vagy tanuljon bármilyen területen is az ember, előbb, vagy utóbb ráébred, hogy e két dolog együttes jelenléte (vagy éppen hiánya) eléggé szembeötlő módon felismerhető a mindennapok sűrűjében. Olyan ez, mint amikor a hűvösebb reggeleken a pára kicsapódik a kerti asztalra, nyoma van, szemmel is láthatóan.

 

minta_2.jpg

 

Egyik "kedvenc" szituációm az, amikor valaki egy-egy üzleti döntést és az abból következő cselekményt (olyat persze, amely etikailag igencsak megkérdőjelezhető) azzal igazol (vagy éppen fed el), hogy hiszen szóbeli megegyezés született róla, hogy így és úgy kell tenni, ezért és azért történik most ez, s majd így és úgy is lesz, tehát minden rendben van az adott dologgal, mert ugyanis "gentlemen's agreement"-ről van szó.

 

Valóban jó dolog a szóbeli megállapodás, gyors és hatékony tud lenni, már ha valóban úriemberek között történik, pláne, ha az illetők az adott esemény után is megmaradnak annak. De sok esetben valamiért mégsem ez történik...

 

Nekem az ilyen szituációkban mindig egy nagyon sajnálatos (de ugyanakkor mindenki számára kellően tanulságos) eset jut az eszembe, a Turkish Airlines 981-es járatának katasztrófája. Egy DC-10-es repülőgép zuhant le (346 ember halálát okozva!) egy korábban már felismert (és egy másik balesetet is okozó) tervezési hiba elmulasztott kijavítása (a hatóság felől ki nem kényszerített kijavítása) miatt. Szóbeli megállapodás és ígéret volt persze, hogy javítják majd a raktérajtó hibáját a javítási utasítás szerint, de látjuk mennyit ért ez esetben az adott szó... A konkrét esetről és a "gentlemen's agreement" hatásáról bővebben is olvashatunk könyv formájában.

 

Persze lehetne még beszélni az (üzleti) etika kapcsán számos egyéb témáról is, amely minden iparágban jelen van, pl. a korrupció és a versenyképesség összefüggéseiről, a kartellezésről kicsiben és nagyban, vagy hogy mi viszi valójában előre a gazdaságot és mi a tényleges gátja a tényleges fejlődésnek (pl. a Transparency International legfrissebb jelentése szerint "Másfél évtizede mélyrepülésben a magyar versenyképesség").

 

De akár arról is lehetne külön hosszasan értekezni, hogyan lehet és kell ezt a témakört (pl. a csalás-felderítés, a fraud detection területhez hasonlóan) kutatni és hogyan kell interpretálni a feltárt összefüggéseket, aztán olvasói oldalról miként lehet értelmezni (félreértelmezni, vagy éppen félremagyarázni) egy ilyen kutatás eredményeit. Természetesen adatelemzési és nem politikai szemszögből megvizsgálva ezeket, a közelmúltban erre is volt egy-két érdekes példa (pl. a korrupcióról) és eszmecsere (pl. a közbeszerzések kapcsán)?

 

Azonban véleményem szerint elsősorban a legtöbbet azzal tehetünk önmagunk, családunk és társadalmunk hasznáért, ha mindenki a saját feladataiban igyekszik szakmailag a legjobb teljesítményt nyújtani, s erre fókuszálunk. Ezen lesz ugyanis csak áldás, s ez hozza meg az eredményeket.

 

Ügyeljünk tehát erre a 2017-es év minden (nem csak munka) napján, törekedjünk a szakmai kiválóságra, fejlesszük magunkat folyamatosan és a szakmai, etikai szempontokat együtt mérlegelve, alaposan átgondolva hozzuk meg a döntéseinket (ne csak a most-ban gondolkodva, hanem időben és térben is messzebb tekintve vizsgáljuk meg döntéseink és munkánk esetleges hatásait).

 

Jó munkát mindenkinek! :-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tritoo.blog.hu/api/trackback/id/tr4512160119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása